Toimintaympäristö, osavuosiraportti Q3 2024

Talous ja pääomamarkkinat kehittyivät laimeasti Euroopassa vuoden 2024 kolmannella neljänneksellä. Inflaation hidastumisen myötä keskuspankkien kireä rahapoliittinen linja on muuttunut neutraalimpaan suuntaan, ja korkojen lasku on alkanut. Yhdysvalloissa talousindikaattorit puhuvat pehmeän laskun puolesta, minkä seurauksena koronlaskuodotukset loppuvuodelle ovat Eurooppaa maltillisemmat. Epävarmuus osakemarkkinoilla on lisääntynyt vuoden kolmannella neljänneksellä vahvan alkuvuoden jälkeen.

Listaamattoman markkinan varainhankintaympäristö on jatkunut haastavana vuoden kolmannella neljänneksellä. Korkotasoihin, irtautumismarkkinaan ja geopoliittiseen tilanteeseen liittyvä epävarmuus on hillinnyt sijoittajakysyntää. Orastavaa optimismia on kuitenkin näköpiirissä. Osuus sijoittajista, jotka odottavat listaamattoman markkinan tuottojen parantuvan seuraavan vuoden aikana, on kasvanut viime kevääseen verrattuna, kertoo listaamattoman markkinan kehitystä seuraava Preqin. Infrastruktuurikohteissa riskinottohalukkuus on lisääntynyt. Korkotason lasku tukee irtautumismarkkinaa, mikä puolestaan vauhdittaa varainhankintaa sijoittajien voidessa allokoida pääomanpalautuksia uusiin rahastoihin.

Globaali siirtyminen uusiutuvaan energiaan edistää liiketoiminnan kehitystä. Sota Ukrainassa on kiihdyttänyt tätä siirtymää, mutta se on samalla luonut epävarmuutta sijoitusmarkkinoilla ja vaikuttanut sijoitussalkkujen omaisuuserien painotuksiin. Sähkön hinnan lasku on vähentänyt sähkön mahdolliseen hintasääntelyyn liittyvää epävarmuutta ja lisännyt keskustelua uusista tukimekanismeista, joiden tavoitteena on edistää uusiutuvan energian investointeja Euroopassa. Sähkön hinnassa on huomattavia eroja eri maantieteellisten alueiden välillä Euroopassa, mikä vaikuttaa maakohtaisesti uusiutuvan energian hankkeisiin tehtävien investointien houkuttelevuuteen.

Hallinnoitavat varat (mrd. dollaria) infrastruktuurisijoituksissa alueiden mukaan jaoteltuna, 2010-2027E

 

Taloudellinen epävarmuus ja rahoitusmarkkinoiden haasteet ovat yhä läsnä bioteollisuuden liiketoiminnan toimintaympäristössä. Tämä on johtanut rahoituskierrosten pitkittymiseen ja projektien aikataulujen venymiseen. Vallitsevassa toimintaympäristössä liiketoiminnan kustannustehokkuus on noussut tärkeäksi tekijäksi kestävyyden rinnalle lyhyen aikavälin päätöksenteossa.

Bioteollisuuden tuotteiden kysyntään vaikuttavat EU:n päästöoikeuksien (ETS) hinnat ovat vastanneet katsauskaudella kuluneen vuoden keskiarvoa. Päästöoikeuksien hintataso on edelleen markkinaa seuraavien tahojen laatimia ennusteita matalammalla tasolla. Hintaan vaikuttaa muun muassa päästöoikeuksien tämänhetkiseen kysyntään suhteutettuna runsas tarjonta markkinalla. Kivihiilen hintataso oli kolmannella vuosineljänneksellä hieman koko vuoden keskiarvoa matalammalla tasolla, ja se vastaa vuoden 2022 ennätyskorkeita tasoja edeltävää hintatasoa. Bioteollisuudessa raaka-aineena käytetyn kotimaisen kuitu- ja energiapuun hintataso on ollut ennätyskorkea kolmannen vuosineljänneksen aikana.

Osuus sijoittajista, jotka odottavat listaamattoman markkinan tuottojen parantuvan seuraavan vuoden aikana, on kasvanut viime kevääseen verrattuna

Kiinteistömarkkinan kolmas vuosineljännes oli aktiviteetiltaan maltillinen ja transaktiovolyymit jäivät edellisestä vuosineljänneksestä. Asuinkiinteistöjen vuokramarkkinoiden piristymisestä kertoi pääkaupunkiseudun vuokrien ja käyttöasteiden maltillinen nousu vuoden kolmannella neljänneksellä viime vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna.

Vakuutusosakeyhtiö Garantian vakuutustoiminnan toimintaympäristössä taloudellinen epävarmuus piti kuluttajaluottamuksen edelleen selvästi pitkän aikavälin keskiarvoa matalammalla tasolla, ja asuntomarkkinoiden aktiviteetti säilyi vaimeana. Matalalla tasolla säilynyt asuntokauppavolyymi vaikutti merkittävästi yhtiön asuntolainatakausten myyntiin. Suomessa pitkään jatkunut heikko suhdannetilanne on myös näkynyt työttömyyden hienoisena kasvuna, mutta yhtiön asuntolainatakausasiakkaiden luottokelpoisuus on pääosin säilynyt hyvänä, eikä takauskannan riskiasemassa tapahtunut olennaisia muutoksia. Asuntokaupassa on havaittu hienoista kauppamäärien kasvua. Positiivisen kehityksen jatkuessa myös asuntolainatakausvolyymin odotetaan kääntyvän kasvuun.

Edelleen vaisuna pysytelleen taloudellisen aktiviteetin seurauksena yritysten investointihalukkuus on säilynyt matalalla tasolla ja vireille pantujen konkurssien määrä on jatkunut noususuuntaisena. Yritysrahoituksen kysyntä on säilynyt vaatimattomana. Garantian takauskannan yritysvastapuolien luottokelpoisuus on kuitenkin pääosin säilynyt vakaana. Sijoitusmarkkinoiden kehitys oli vahvaa katsauskauden aikana.