30.10.2024

Kun Taaleri perusti ensimmäisen tuulivoimarahastonsa yli kymmenen vuotta sitten, muut pitivät ajatusta vinksahtaneena. Näin yhtiö loi tuulivoimasta kannattavan liiketoiminnan Suomessa ja maailmalla.

”Se oli vedenjakajahetki. Oli aika valita: go big or go home”, muistelee Taaleri Energian legal director Jenny-Li Holmström.

Kahdeksan vuotta on kulunut tuosta hetkestä, josta lähti Taaleri Energian tie kohti kansainvälistymistä. Suomessa tuulivoimasijoittaminen oli saatu pyörimään kunnolla, ja toimivaa rahastokonseptia oli toistettu kolme kertaa putkeen. Markkinatilanne muuttui, eikä seuraavaa rahastoa olisi kuitenkaan voinut enää tehdä samalla kaavalla. Oli pakko uusiutua. 

Lopputulos on historiaa. Nyt valtaosa Taaleri-konsernin hallinnoimista varoista on uusiutuvassa energiassa, ja sijoituksia on tehty esimerkiksi Pohjoismaihin, Baltiaan, Itä-Eurooppaan, Espanjaan sekä Yhdysvalloissa Texasiin. 

Miten tähän pisteeseen on päästy?

Taaleri Energian legal director Jenny-Li Holmström.

Outo lintu

Taalerin ja tuulivoiman yhteinen taival alkoi 2010-luvun alussa. Lähtötilanne ei ollut helpoimmasta päästä. Holmströmin mukaan tuulivoima assosioitui ”puunhalaajiin ja maailmanparantajiin”, minkä vuoksi ajateltiin, ettei tuulivoima voisi olla kannattavaa liiketoimintaa.

Yleiset mielikuvat eivät olleet ehtineet muuttua, vaikka valtion tukijärjestelmä oli muuttanut pelikenttää olennaisesti. Tarkka analyysi vakuutti taalerilaiset omasta tekemisestä, mutta yhtiön ulkopuolella toimintaa kummeksuttiin.

”Meitä ja mukaan lähteneitä pankkiireja pidettiin silloin hieman vinksahtaneina.”

Taalerin konsepti toimi. Taalerin kolme ensimmäistä rahastoa rakennuttivat Suomeen 110 tuulivoimalaa.

"Se oli vedenjakajahetki. Oli aika valita: go big or go home.”

Taaleri Energia on Suomen suurin tuulivoiman tuottaja.

Uhka vai mahdollisuus?

Pikku hiljaa alkoi ilmaantua merkkejä toimintaympäristön muuttumisesta, ja tuen tulevaisuudesta alkoi herätä kysymyksiä. 

Syöttötariffijärjestelmä oli toiminut lähtölaukauksena sille, että Suomeen saatiin runsaasti uusia hankkeita ja uusiutuvaa energiaa. Tämä ei olisi ollut mahdollista ilman tukea, joka oli kääntänyt uuden sivun Suomen tuulivoiman historiassa. Systeemi auttoi saamaan teollisen mittakaavan tuulivoimatuotannon liikkeelle Suomessa. 

Kun selvisi, että tukijärjestelmä lakkautetaan, ajateltiin Holmströmin mukaan Taalerilla, ettei tuulivoimasijoittamisesta saataisi hetkeen riittävän kannattavaa Suomessa. 

Taalerin piti päättää, otetaanko muutos vastaan takaiskuna vai mahdollisuutena uusiutua. Joko ajatukset uusista tuulivoimasijoituksista unohdettaisiin tai lähdettäisiin kansainvälistymään. 

Päätettiin ottaa seuraava askel eteenpäin. Kai Rintala palkattiin taloon vuonna 2016, ja hänestä tuli Taaleri Energian toimitusjohtaja. 

”Kai toi lontoolaisen osaamisen Helsinkiin, ja kansainvälistyminen alkoi. Taloon palkattiin kovimman luokan osaajia, joiden kanssa on ollut kunnia tehdä töitä.”

Loppuvuonna 2016 sijoittajille oli avattu Taaleri SolarWind I -rahasto, joka on kansainvälisesti uusiutuvaan energiaan sijoittava pääomarahasto. Sitä ovat seuranneet Taaleri SolarWind II- ja III-rahastot. Sijoituksia on tähän mennessä tehty Suomen lisäksi muun muassa muihin Pohjoismaihin, Baltiaan, Itä-Eurooppaan, Espanjaan sekä Yhdysvaltojen Texasiin. Tuulivoiman lisäksi sijoituksia on tehty aurinkoenergia- ja akkuhankkeisiin.

Tuulivoima kohoaa vuonna 2024 maamme toiseksi suurimmaksi sähköntuotantomuodoksi. Vuonna 2023 tuulivoimalla katettiin jo yli 18 prosenttia Suomessa kulutetusta sähköstä.

Uusiutuva energia ojensi valttikortin Suomelle

Kansainvälistymisen lisäksi matkan varrelle on mahtunut pari muuta merkittävää muutosta. Sijoittajien ymmärrys sijoitusten tuottomahdollisuuksista ja uusiutuvan energian merkityksestä on parantunut. Tuulivoima kohoaa vuonna 2024 maamme toiseksi suurimmaksi sähköntuotantomuodoksi. Vuonna 2023 tuulivoimalla katettiin jo yli 18 prosenttia Suomessa kulutetusta sähköstä.

Toinen suuri muutos liittyy teknologian kehitykseen ja markkinaehtoisuuteen. Teknologia on kehittynyt vuosien saatossa nopeasti. Tuen päättyminen näkyi hetkellisenä takapakkina Suomen tuulivoimarakentamisessa, mutta teknologisen kehityksen ansiosta tuulivoima alkoi nopeasti toimia markkinaehtoisesti. Uudet sijoitukset Suomen tuulivoimaan alkoivat jälleen näyttäytyä houkuttelevilta kansainvälisten hankkeiden rinnalla.

Nyt tuulivoima on pyörinyt Suomessa jo useita vuosia markkinaehtoisesti, ja Taalerista on tullut Suomen suurin tuulivoiman tuottaja. 

”Maatuulivoima on ollut edullisin ja nopein tapa rakentaa uutta sähköntuotantokapasiteettia.”

Holmströmin mukaan uusiutuva energia on myös antanut Suomelle valttikortin. Vihreä siirtymä, yhteiskunnan sähköistyminen ja datakeskusten volyymien kasvu edellyttävät valtavia määriä sähköä. Puhtaan ja edullisen energian avulla on mahdollista houkutella sellaisen kokoluokan teollisia investointeja Suomeen, että niiden avulla kansantalous lähtee uuteen nousuun. Tuota valttikorttia Suomi ei saisi nyt päästää livahtamaan otteestaan.

« Takaisin: Artikkelit

Edellinen
Pääomarahasto luo arvoa sijoittajilleen – termien selitykset ja vastaukset peruskysymyksiin
Seuraava
Suomen suurimpiin kuuluva energianvarastointijärjestelmä otettiin käyttöön