26.11.2024

Tampereen lähellä sijaitsevassa energianvarastointijärjestelmässä on lähes 40 000 akkukennoa. Akut tasaavat sähkön hintaheiluntaa sekä turvaavat sähköverkon tasapainoa.

Jääkiekkokaukalon kokoisessa hallissa seisoo 96 jääkaapin kokoista kaappia, joiden hyllyt ovat täynnä akkukennoja. Yksittäiset akkukennot ovat suurin piirtein CD-levyjen kokoisia, ja niitä löytyy kaappien hyllyiltä yhteensä lähes 40 000.

Akut ovat osa Suomen suurimpiin kuuluvaa Paistinkulman energianvarastointijärjestelmää, joka sijaitsee Lempäälässä noin 25 kilometrin päässä Tampereelta. Paistinkulma on Taaleri Energian ensimmäinen valmistunut akkuhanke, joka on siirtynyt operointivaiheeseen marraskuussa 2024. Samalla se on yksi Suomen suurimmista energiavarastoista.

Kyse on 30 MW/36 MWh energianvarastointijärjestelmästä, jonka kapasiteetti voidaan kaksinkertaistaa tulevaisuudessa.

”Nykyiset akut riittävät kattamaan pienehkön kaupungin sähkönkulutuksen muutamaksi tunniksi, mutta niillä on vielä tärkeämpi rooli vakauttaa vaihtelevaa sähköntuotantoa Suomen sähköverkossa”, kertoo Taaleri Energian energiavarastojen sijoitusjohtaja Ville Rimali.

Taaleri Energian energiavarastojen sijoitusjohtaja Ville Rimali.
  • Sijainti: Lempäälä
  • Kapasiteetti: 30MW / 36 MWh
  • Arvioitu tuotanto: 11 000 MWh vuodessa
  • Akkukaappien määrä: 96
  • Akkukennojen määrä: 39 936
  • Elinkaari: 30 vuotta, kun akkujärjestelmä vaihdetaan kertaalleen.
  • Operoinnin aloitus: marraskuu 2024​​

Tekoäly uusiutuvan energian kasvun tukena

Akut ovat tiiviissä yhteydessä tuulivoimaan ja aurinkoenergiaan. Niiden avulla uusiutuvaa energiaa on mahdollista hyödyntää myös pimeinä iltoina ja tyynellä säällä.

Energiavarastot hyödyntävät kysynnän ja tarjonnan vaihtelua ja sen tuomaa hintaheiluntaa sähkömarkkinoilla. Akut ladataan täyteen, kun tuuli- ja aurinkoenergiaa on runsaasti tarjolla ja sähkön hinta on alhaalla. Akuista puretaan energiaa sähkömarkkinoille, kun sähkön tarjonta on niukkaa ja jolloin myydystä sähköstä saadaan lataushetkeä parempaa hintaa.

Apuna käytetään Taaleri Energian yhteistyökumppani Capalo AI:n tekoälypohjaista teknologiaa, joka ennustaa sähkön hintojen kehitystä ja päättää joka hetki, kuinka akuilla käydään kauppaa optimaalisesti. Ennusteet pohjautuvat laajojen datamäärien käsittelyyn. Tekoäly prosessoi muun muassa tuulivoimatuotannon ennusteita ja sähkömarkkinoiden historiallista dataa. Lisäksi se ottaa huomioon käytössä olevat voimalaitokset.

Akkuja koskee tietynlainen hintaheilunnan paradoksi. Jotta akkuinvestointien tekeminen on kannattavaa, tulee markkinoilla olla tietty määrä hintaheiluntaa. Samalla akut kuitenkin tasaavat sähkön hintaa ja suojaavat, etteivät hinnat pääsisi heilumaan enää enempää.

”Energianvarastointijärjestelmät ovat välttämätön osa energiajärjestelmän vihreää siirtymää. Mitä enemmän tuulivoimaa rakennetaan, sitä enemmän tarvitaan akkuja.”

Akkukaapit ovat suurin piirtein jääkaappien kokoisia.

”Energianvarastointijärjestelmät ovat välttämätön osa energiajärjestelmän vihreää siirtymää. Mitä enemmän tuulivoimaa rakennetaan, sitä enemmän tarvitaan akkuja.”

Ville Rimali
Taaleri Energian energiavarastojen sijoitusjohtaja

Paistinkulman energianvarastointijärjestelmä ei ole suoraan kytköksissä tiettyyn tuuli- tai aurinkovoimapuistoon. Rimali kuitenkin toteaa, että jatkossa on mahdollista, että akkuja lisätään myös olemassa oleviin tuulipuistoihin.

Taaleri Energia on Suomen suurimpia tuulivoiman tuottajia ja vaikuttavuussijoittamisen edelläkävijä. Energianvarastointijärjestelmät ovat jatkumoa uusiutuvaan energiaan sijoittamisessa. Niiden avulla voidaan tasapainottaa rahastojen portfoliota ja hajauttaa riskejä.

Laitoksen on toimittanut Merus Power.

Akkukaappien hyllyillä on yhteensä lähes 40 000 akkua.

« Takaisin: Artikkelit

Edellinen
Vedenjakaja­hetki kannusti Taaleria kansainvälistymään